Grunnprinsippet for alle jakt-kuler er at kulen må bremse ved treff for å overføre sin bevegelsesenergi (kinetisk energi) til dyrets kropp. Den viktige bremsingen skjer når kulen ekspanderer ved treff. Slagflatediameteren øker, og dermed øker også motstanden. Dette fører til at kulen bremser opp og stopper, eller forlater dyret med betydelig lavere hastighet på den andre siden. Dette prinsippet illustreres tydelig av den etterlatte såren, som ville vært minimal med en helmantlet kule, men betydelig større med en myk blyspiss. Bevegelsesenergi og overført energi forveksles ofte, hvor sistnevnte er det mest interessante innen jakt. Teknisk sett, med samme vekt, hastighet og kinetisk energi, vil en helmantlet kule og en hollowpoint-kule levere svært forskjellige mengder energi når de treffer målet. I motsetning til hva mange tror, er ikke såren den primære årsaken til at dyret går ned, men heller det hydrostatiske sjokket og trykkfallet som oppstår i en dyrekropp som hovedsakelig består av vann. Mye energi levert raskt skaper et større hydrostatisk sjokk enn en kule som ikke ekspanderer og passerer gjennom dyret uten motstand. Så hvorfor er dette viktig å vite når du bytter til blyfri ammunisjon? Svaret er at ekspansjonsmetoden plutselig endrer seg fra prinsippet som ble brukt i konstruksjonen av jakt-kuler i de siste hundre årene. Dette igjen endrer forutsetningene for hvordan og når kulen yter best. Her vil vi gå gjennom noen viktige aspekter å huske på når du velger blyfri ammunisjon.
Hastighet er kanskje den viktigste faktoren å huske på. Som skyttere snakker vi ofte om avstanden vi skyter på og hvordan en spesifikk jakt-kule påvirker ytelsen på den avstanden. Men for å være presis mener vi i NORMA at det er viktigere å snakke om hastighet, det vil si hvordan en kule oppfører seg ved en bestemt hastighet. Kulen har alltid høyest hastighet når den forlater munningen. Deretter bremser kulen på grunn av luftmotstand, og samtidig begynner den å synke på grunn av tyngdekraften. En jakt-kule må ha tilstrekkelig hastighet for å ekspandere, men forskjellen er at en bly-kule, på grunn av sitt mykere materiale, generelt vil være mer "tilgivende" ved lavere hastigheter enn en monolittisk kule som ikke ekspanderer, men bare deformeres. I tillegg vil disse hastighetene variere litt avhengig av kaliber. Generelt kan man si at jo større kaliber, jo mer materiale må deformeres ved treff. NORMAs ECOSTRIKE og EVOSTRIKE lades med litt høyere hastighet enn tilsvarende kuler og har en mer strømlinjeformet design med høyere ballistisk koeffisient (BC) for mindre luftmotstand.
Deformasjon
Prinsippet bak tradisjonelle bly-kuler med myk spiss er at kulen ekspanderer (som en sopp) ved treff. Den bremser og overfører sin dødelige kinetiske energi til dyret i stedet for å fortsette gjennom og ut, som en helmantlet kule ville ha gjort. En monolittisk blyfri kule fungerer litt annerledes, da den ikke har en myk kjerne som ekspanderer ved treff. I stedet presses eller dreies kulen i ett enkelt stykke og er designet for å deformere mekanisk ved treff, noe som gir en bremsende effekt. Generelt sett er dette ikke en revolusjonerende endring. Prinsippet bak dødelige treff forblir det samme. Men endringen i konstruksjon betyr likevel noen forskjeller som kan være verdt å huske når du begynner å skyte med blyfri ammunisjon. ECOSTRIKE er en typisk deformasjonskule med en nikkelbelagt kobberkjerne som ekspanderer ved treff, men beholder vekten. Den etterlater seg en tydelig "sopp" med stor diameter og beholder 100% av sin opprinnelige vekt. EVOSTRIKE fragmenterer ved treff. Den fremre halvdelen er laget av tinn med innvendige perforeringer som gjør at kulen bryter i stykker ved treff, med rask og kraftig energioverføring som resultat. ECOSTRIKE fungerer omtrent som en sammenhengende kule, mens EVOSTRIKE fungerer som en fragmenterende kule med høy virkning. I tillegg er ECOSTRIKE tilgjengelig i en Silencer-variant med enda høyere hastighet for maksimal energioverføring.
Penetrasjon
Også her er forholdene litt annerledes. Penetrasjon kan hovedsakelig bety to ting. Den ene handler om kulens evne til å trenge gjennom motstand før den overfører sin energi. Dette kan være aktuelt når dyret er vanskeligere å treffe enn andre, eller når kulen treffer harde deler som skulderblader, ribbein eller lignende. En myk kule ekspanderer raskt og overfører mye energi tidlig i dyret. Andre kuler har en tregere ekspansjon, slik at kulen kan trenge dypere inn hvis motstanden er større. Med bly-kuler løses dette problemet gjennom ulike konstruksjonsmetoder som liming, blykjerner eller tykkere mantel. Dette gjør det for eksempel mulig, som i tilfellet med ORYX, å oppnå en kule som ekspanderer raskt og effektivt, samtidig som den beholder sin struktur og restvekt. Dette bidrar til å overføre energien videre inn i dyret eller gjør kulen mindre følsom for treff på harde deler. En monolittisk kule har ikke de samme betingelsene for å kombinere disse egenskapene. Du må enten lage en kule som ekspanderer lett ved lave hastigheter, eller en som ekspanderer tregere og trenger dypere inn. Balansen mellom disse egenskapene er ikke like lett å finne, da kulen er støpt i ett stykke metall, noe som reduserer ekspansjonsvinduet noe. ECOSTRIKE er konstruert for å gi god penetrasjon både ved treff på harde deler og en dypere energioverføring. EVOSTRIKE, som fragmenterer tidlig i dyret, er designet med en solid bakdel som fortsetter gjennom dyret og etterlater et viktig blodspor, spesielt under ettersøk. Her har ulike blyfrie kuler på markedet mer spesifikke bruksområder.
Stabiliseringsavstand
En detalj som ofte blir oversett, er at en kule som forlater løpet, ikke flyter stabilt i luften slik den gjør i tegneserier. For å oppnå stabil flyvning, settes prosjektilet i rotasjon rundt sin egen akse gjennom riller i løpets kanaler. Resultatet er at kulen forlater løpet i en litt skrå eller vinklet posisjon i forhold til lengderetningen, og den stabiliserer seg ikke før den har tilbakelagt en viss avstand. Avstanden fra munningen der kulen når en stabil posisjon avhenger hovedsakelig av hastigheten, løpets sporstigning og kulens lengde og form. For eksempel vil en 7 mm Rem Mag BONDSTRIKE, som er et raskt kaliber med en lang kule med en markert spiss, ikke ha stabilisert seg før den har tilbakelagt 80-100 meter. En jakt-kule er designet for å yte optimalt når motstanden kommer rett forfra, men selv her vil bly være mer tilgivende hvis kulen treffer i en litt skrå vinkel. En deformasjonskule kan teoretisk sett ha dårligere ekspansjon ved nært hold hvis kulen er lang og veldig strømlinjeformet. Her har NORMA prøvd å finne en god balanse mellom kulens lengde og vekt. I flere tilfeller har vi redusert kulevekten litt for å forkorte prosjektilets lengde og dermed redusere stabiliseringsavstanden, slik at det fungerer mer effektivt allerede på kortere avstander. EVOSTRIKE har en litt tykkere design som gjør den svært effektiv på korte avstander. ECOSTRIKE har en mer aerodynamisk design og er et bedre valg for skudd på større dyr og på lengre avstander.
Kulens vekt
Som nevnt tidligere er kulevekten en faktor i hvor mye kinetisk energi prosjektilet har når det treffer målet. Jo mer kinetisk energi, jo større potensiale for energioverføring i målet. Men med monolittiske kuler er det også mer materiale som må ekspandere, så det er generelt viktig å ha kontroll på både avstand og stabiliseringsavstand. For eksempel kan en standard spiss-kule i 9,3x62 teoretisk sett trenge gjennom som en helmantlet kule ved svært kort hold, samtidig som den kan oppføre seg tilsvarende på skudd på svært lange avstander når kulen har mistet mye fart. Siden mange blyfrie materialer vanligvis er lettere enn bly, må kulene ofte lages lengre for å beholde slagkraften, noe som også stiller høyere krav til stabiliseringsavstanden og vridning.
Kulens form
Dette området er noe knyttet til "stabiliseringsavstand". De fleste jegere skyter på avstander mellom 30-100 meter. Noen få jakter jevnlig på lengre avstander enn 300 meter. Ettersom vi har fastslått at hastighet er en viktig faktor, kan det medføre at monolittiske kuler har lengre stabiliseringsavstander, der treff innenfor disse avstandene teoretisk sett kan redusere kulens evne til å ekspandere optimalt. For å optimalisere kulens evne til å beholde hastigheten, må kulen være lang og strømlinjeformet. En god ballistisk koeffisient (BC) opprettholder hastigheten selv på lange avstander, men påvirker også avstanden der kulen er i en ustabil posisjon fra munningen og fremover. Her har blykulen teoretisk sett et større handlingsrom enn monolittiske kuler.
Rikosjetter
En monolittisk kobberkule har en større tendens til å rikosjere enn en blykule, som begynner å ekspandere og miste fart så snart den møter motstand. Det er alltid viktig å være oppmerksom på kulefangst, mark og omgivelser når du jakter, men du må være ekstra forsiktig når du bruker monolittiske kobberkuler. Frossen mark, skogsveier og steinete terreng kan være ekstra farlig med monolittiske kobberkuler. Selv om sikkerhet alltid bør være en prioritet, bør du være ekstra forsiktig når du planlegger skudd og velger skytevinkler med disse hardere kulene.
Løpslitasje
Spørsmålet om løpslitasje er et kontroversielt tema, og mange mener at den hardere og solide kobberkulen sliter ned riflingen og bygger opp mer smuss i løpet. Teoretisk sett kan dette være sant, men i tester ser man at tilstanden til løpet i liten grad blir påvirket over tid. Antallet skudd som må avfyres før slitasje blir et problem, er fortsatt høyt nok til at gjennomsnittsjegeren ikke nødvendigvis må bekymre seg. Imidlertid kan en massiv kobberkule generere noe mer smuss i løpet enn en blykule med kobbermantel. I tillegg kan kobberavleiringer være vanskelige å fjerne, spesielt i et kaldt løp. Så det viktigste å tenke på her er behovet for regelmessig rengjøring for å opprettholde nøyaktigheten når du skyter med blyfrie kuler. Å velge nikkelbelagte kuler som ECOSTRIKE eller EVOSTRIKE kan også bidra til å redusere belegget inne i løpet ved hyppig bruk.
Twist rate
Våpenets rifling kan også påvirke avstanden der kulen stabiliserer seg. Her er det viktig å merke seg at for monolittiske kuler er riktig sporstigning i løpet avgjørende for at kulen skal oppnå riktig rotasjon og stabilisere seg. Dette er spesielt viktig fordi en blykule er litt mer "tilgivende" når det gjelder stabilisering, selv om den ikke treffer helt rett. Dette bør tas i betraktning hvis du vurderer å forkorte løpet betydelig.
Høyere krav til jegeren
Oppsummert er NORMAs monolittiske kobberkuler laget for å etterligne egenskapene til blykuler så langt det er mulig. Men det er små forskjeller, og dette stiller økte krav til både jegeren og skytteren sammenlignet med tidligere. Det såkalte ekspansjonsvinduet er uunngåelig mindre med monolittiske deformasjonskuler, selv om det er mindre enn tilsvarende blykuler. Dette betyr at jegeren må være nøye med å vurdere avstanden, plasseringen av skudd, omgivelsene, skuddvinkelen og ikke minst valg av ammunisjon for å oppnå vellykkede resultater når du jakter med blyfrie kuler.