Slik vedlikeholder du ditt våpen!
I dette innlegget viser Joakim fra “Jegerbloggen” deg hvordan du enkelt kan pusse og stelle din rifle etter jakt.
God våpenpleie er alfa og omega!
Våpenet ditt er det redskap du skal stole mest på når jakta er i gang. Det er få ting som slår den gode følelsen av å komme seg ut med rifla på ryggen, god magefølelse og bålkos mens losen klinger godt inne i skogen. Men det kan fort snu dersom du ikke gir våpenet litt kjærlighet tilbake. På lik linje med alt annet utsettes våpenet ditt for slitasje ved bruk. Og det utsettes for vær og vind mens du er ute i skogen. Det er derfor viktig å stelle pent med våpenet slik at det opprettholder sin gode presisjon og prestasjon.
Jeg bruker våpnene mine “hardt”, altså… Jeg bryr meg ikke om det regner eller snør ute. Jakt er jakt, og våpnene tåler det. Men, når jeg er ferdig for dagen så kommer det som avgjør de neste turene. Løpet får en solid gjennomgang, utvendig og innvendig. Bolten/sluttstykket tas ut for å få en god dose olje. Det er ikke nødvendig å demontere hele våpenet, men det er viktig å tørke over og smøre over delene for å hindre f.eks rust. Er man flink til dette, så kan våpenet ditt brukes av både barn og barnebarn også.
AV OG TIL SÅ ER DET VIKTIG MED EN SKIKKELIG SERVICE
Da demonteres sluttstykket, løpet tas ut av stokken, og man går grundig til verks. Gjør man ikke dette, så går det faktisk ut over presisjonen. Det kan være avgjørende når Mikkel rev kommer over jordet, mot åta. Det er en liten blink som krever en godt innskutt og presis børse. Så like viktig som oljeskift og bremseskifte på en bil, så må man pusse våpenet også av og til. Dette kan være fint å gjøre etter endt sesong og kanskje en gang før man tar til på sesongen. Det går jo forhåpentligvis en del treningsskudd igjennom pipa i løpet av sommeren, så litt ekstra stell før jakta er ikke å forakte. (Husk at tar du løpet ut av stokken, så ta noen nye testskudd for å kontrollere treffpunkt før du drar på jakt).
Pussestokken skal alltid føres fremover i løpet. Aldri bakover.
LØPET BØR PUSSES LETT OG OFTE
En pusselapp dynket i løpsolje føres igjennom løpet, for deretter å bruke en kobberbørste. Jeg har alltid fått høre at tørre børster er FY-FY. Så merker jeg opp på stokken på ulike punkter, for å ha kontroll på hvor mange drag jeg har ført pinnen igjennom. Avsluttningsvis kjører jeg kopperbørsten ut av munningen og skrur den av. All pussing skal foregå fremover, slik at all smuss og møkk ikke blir med innover igjen i løpet.
Nå har du brukt litt tid på å blidgjøre løpet, så da gjenstår det bare å tørke over. Bruk flere pusselapper og før igjennom løpet til det er tørt. Igjen så gjelder regelen om at man kun pusser/tørker fremover. Man fører altså pusselappen igjennom løpet og tar den av ved munningen. Dette er med på å vedlikeholde våpenet ditt, som tross alt skal prestere 100% hver gang.
Før pusselapper igjennom til løpet er tørt og rent.
Etter lengre tids bruk og mange skudd igjennom løpet er det gjerne litt andre ting som også må gjøres. Dette er fordi kobber og mantel legger seg i tvisten på løpet over tid. I det lange løp så vil man kanskje oppleve dårlige samlinger, og kuler som tidligere har levert veldig fine samlinger kan gi deg frustrasjon og ikke samle i det hele tatt. Da er det litt andre midler som må brukes for å løse opp inni løpet. Men det får bli et nytt innlegg ved en senere anledning.
Utvendig på løpet bruker jeg bare en fille som dynkes i tynn olje. Dette smører jeg over hele løpet og passer på å få smurt helt inn til kammeret og undersiden av løpet som ligger mot forskjeftet. De aller fleste rifler er frittliggende i dag, noe som gjør det lett å komme til med papir eller tynne filler. Blåneringen på løpet beskytter en del, men det er ikke dermed sagt at det ikke trenger å stelles. Dette slites ned over tid det også, så være nøye fra dag 1, så slipper du noe rust og tull langs løpet. Når dette er gjort, så kan du sette deg tilbake, se litt på rifla og tenke at nå er det klar for en ny runde når helga kommer.
Du skal ikke være redd for å pusse løpet. Dette har ingen ting å si på treffpunktet ditt. Mange bruker som argument at det er fare for treffpunkt endring, men dette er ikke tilfelle. På lik linje med at demperen skrus av og på etter hver gang den har vært i bruk.
Stell godt med våpenet ditt! Det er mye kjekkere å skyte med et vedlikeholdt våpen – hvor de bevegelige delene faktisk beveger seg.
Se video av Joakims fremgangsmåte her:
// Lykke til! Hilsen Joakim