Hvordan komme i gang med jakt?
Noen har ikke terreng og andre er ferske jegere som kanskje ikke har tilgang på terreng. Så hvordan kommer man seg inn i et etablert jegermiljø, får sanket erfaring og felt det første dyret?
Vi gir deg rådene du trenger for å komme i gang med jakt!
Bukkejakta starter 10. august. Men slik er det ikke for alle.
Personlig var jeg ekstremt heldig da jeg traff på en over snittet hyggelig kar da jeg trengte ettersøksavtale. Den gang leide jeg terreng via Inatur, og etter ca. to år sluttet jeg med det konseptet. De aller fleste er hyggelige, og det aller verste som kan skje er jo at de sier “nei” – og da må du spørre nestemann.
Det første du bør gjøre som fersk jeger er å spørre alle du kjenner. Kanskje det er noen som kjenner noen, som kjenner noen… Og på den måten er jungeltelegrafen i gang. For en eller annen har plass til deg på jaktlaget som gjestejeger, eller kanskje fast inventar. Det finnes Facebook-grupper med mange hyggelige folk, som lett tar med seg en ivrig jegerspire og lar han/henne få prøve seg. En god kanal kan være kollegaene dine på jobben, og en kjapp spørrerunde i lunsjen eller lignende setter deg fort på sporet av terreng som venter på deg.
Selv om det kan virke umulig, må man bare spørre seg frem. Det å snakke med grunneiere og møte opp i egen person er også et pluss. Da får den som eventuelt skal gi deg tillatelse til jakt, mulighet til å møte deg, snakke med deg, og gjøre avtaler ansikt-til-ansikt. Dette har mye å si for mange!
Når du forhåpentligvis får deg jaktterreng og kommer deg ut – hva gjør du for å lykkes da? Vel, det er mange faktorer som spiller inn. Det aller viktigste man bør gjøre er å skru av varslinger på mobil og sosiale medier, slik at man ikke blir stresset av alle de andre som lykkes første sekundet etter at de kommer på post. Deretter er det lurt å jobbe mye med kikkerten, og eventuelt med lokkefløyta om du er tidlig ute i august.
Rådyrjakt kan virke lett, men det krever en del jobb med å kartlegge de forskjellige individene i ett terreng. Og en god kikkert hjelper deg langt på vei. Bukken er der, og den passer på terrenget sitt. Jeg har erfart at den er enten for lat (om brunsten er helt over) eller så er den på hugget når jakta starter. August 2017 var et år der jeg ikke fikk noen bukker inn på lokk. Det virket som om hele terrenget var tømt, og da visste jeg enda til at bukken sto 2-3 meter innenfor et skogholt. Den hadde bare tatt sommerferie og var ikke lenger gira på annet enn å spise. For å få has på den ble det postering, og etter et par timer kom den frem for å slafse i seg mer mat. Slik er det å være bukk…
Etter min første tur i Skottland fikk jeg meg en overraskelse – hvor mye kikkert som egentlig ble brukt. Hvor god tid de brukte til å finkjemme terrenget før de gikk videre. Det er dette som er nøkkelen til å lykkes. Bruke god tid, og slappe av, vel viten om at selve skuddet er bare noen hundredeler av selve jakta og ikke minst en bonus for godt forarbeid. Snikjakt med dårlig tid er sjelden en god greie, og da er det bedre å vente med å dra ut til tiden strekker litt bedre til.
Det samme gjelder forholdene som er utdelt av værgudene. Er det veldig tørt, og løvet har falt, så knaser det ekstra godt under jaktstøvlene, og en postering vil være bedre denne økta. Også når første frosten kommer og alt løv er så sprøtt at det knuses under foten din… Ha litt is i magen, og sett deg heller på en bra post. Jeg innser selv at jeg har brukt mye tid på feil ting i min jaktkarriere. Det er ikke nødvendig noe galt i det, men er man tålmodig nok så kommer finværet og de gode forholdene med det. Og man kan gjøre andre ting i mellomtiden, for eksempel sjekke minnekortene på viltkameraet.
Spør mye – og lær mer! Det er ingen skam å spørre, det er jo en stor del av det å lære. Så snakk med gamle ringrever, som kjenner terreng og har jaktet i mange år. De har alltid noen tips og triks som det er nyttig å ta med seg. Jeg er veldig for at vi ikke skal “forgubbe” jegerbestanden, men det er også viktig at vi yngre bruker og lærer av all den rutinen og kunnskapen som de før oss har lært gjennom mange år.
5 kjappe tips til en fersk jeger:
- Ha en god kikkert med deg til enhver tid.
- Lær deg å bruke lokkefløyten før du går ut for å lokke.
- Ha is i magen og bruk god tid.
- Lær deg terrenget godt, så slipper du å bli overrasket. (Selv om det kan skje den beste, i alle terreng)
- Sjekk værmeldinger og pass på vindretning. Ikke alle poster eller snikeruter er like giftige om vær og vind ikke spiller på lag med deg.
LYKKE TIL!
Reportasje skrevet av Joakim Pettersen, Jaktia Pro Team ambassadør.