Jakta er over og du ønsker å forlenge opplevelsen med trofeet ditt. Det er utrolig hvor mye dette dekorer, og minnene som dukker opp hver gang du titter på veggen er utrolig kjekke. Hvor vanskelig er dette egentlig? Vel, det er ikke vanskelig, og har du en gammel kjele så kommer du langt. Her kommer en kort guide på hvordan jeg går frem på alle typene skaller jeg prepper. Denne oppskriften har jeg brukt på alt fra hjort og helt ned til røyskatter, men det varieres noe på koketid ut ifra størrelsen på dyret.
Fremgangsmåte:
Vi begynner med å flå av så mye som mulig, dette er for å gjøre det lettere for oss selv etterpå. Jo mer du får av før kokingen jo lettere er det å få vekk resten etterpå.
Kok skallen til kjøttet begynner å slippe litt. Det er ikke nødvendig å koke i timevis, da blir benet skjørt og det blir fort ødelagt når du skal fjerne resten av kjøttet og brusket. Jeg bruker 15-20 min med fosskoking på rådyskallene. Sett på plata mens du flår, så er det bare å slippe det rett i gryta når du er klar.
Så er det bare å mate på med høytrykkspyler. Jeg har brukt dette på alt, og det funker om man er forsiktig på de minste hodeskallene. Målet med spyleren er å få vekk det som sitter i kriker og kroker. Får man ikke vekk alt, så kjører man på med en runde til i kjelen. Bare følg med, så er det ingen problem å koke den en ny runde. Det er bedre med 2-3 turer i kokeren, enn at skallen blir ødelagt av for lang koketid om gangen.
Når alt kjøtt og brusk er fjernet så er det bare å la skallen tørke. Den er nå klar for bedømming. Har du ett flott trofé, så er det helt utvilsomt best å la det være 100% originalt. Ikke bleket, og ikke kappet. Dette er med på at poengene ikke går i den favør.
Så kommer blekingen og montering på plate. Jeg bruker 35% peroksid. Denne er utrolig kraftig og en kjapp runde ned i en isboks, og noen kjappe penselstrøk så holder det. Deretter legger jeg den fremfor en vifteovn, det er fordi at peroksidet funker desidert best om det får varme. Har du en solskinnsdag, så legg den ut i solen mens peroksidet får jobbe med skallen. Det skal frese skikkelig mens den jobber seg inn i kraniet.
Skallen er tørket opp, og den er nå klar til montering. Da borrer du ett lite hull bak i skallen, der du vil ha festepunktet ditt på platen. Dette er for at ikke kraniet skal sprekke opp når du monterer.
Så lett er det. Om du har gjort det én gang, så ser du fort hvor lett det er, og du bruker ikke lang tid per trofé når du begynner å få dreisen på dette. Dessuten er det jo litt kjekt å gjøre alt selv også, for det kan fort bli kostbart om man skal sende vekk alt man skyter på en god sesong.
Følg gjerne denne linken til YouTube videoen, så får de sett fremgangsmåten på hele prosessen der.
Lykke til! - Hilsen Joakim Pettersen
HOVEDPUNKTER:
1. Det aller første du gjør når bukken er skutt er å klargjøre den for gryta. Koke den, rense den og
legge den til tørk. Er den ikke rensket tilstrekkelig kan den som bedømmer bare avvise trofeet.
Kravet for bedømming krever at skallen skal ha tørke
t i minimum 30 dager i romtemp. La den ligge
ut tiden, men ikke legg den fremfor varmepumpen for å virkelig trekke ut alt du klarer av fukt. Alle
gram teller! Og ikke få sjokk når du veier etter at skallen er fersk, for du vil få en del svinn i vekta
etter
som den tørker mer og mer.
2. IKKE kapp skallen og gjør den klar til veggen. Du vil få desidert mest ut av en hel skalle og det
trekkes en del gram som kan vippe lasset for deg om har satt saga i den. Kapper du kun tennene så
trekkes det 90gram, og kapper
du fra tanngarden opp mot øyehulen blir det trekk på 65gram.
Vekten i seg selv skal multipliseres med 0,25 så kan du regne selv hvor mye poeng som ryker på at
du kapper den før bedømming. Kappe den kan du alltids gjøre etter at dommeren er ferdig med sin
del av jobben, om du fortsatt ønsker dette.
3. Unngå å bleke skallen også. Dette er med på å tørke ut skallen enda mer, og dermed vil du får
mindre vekt når trofeet legges på vekta for den offisielle bedømmingen. Det trenger ikke være snakk
om mange gram
og poeng, men det er poeng du vil ha med deg på totalen for å få dette diplomet
da. Koker du og gjør jobben skikkelig så er det ingen problem å bleike pryden etterpå, det er ikke noe
som må gjøres asap for å få fint resultat.
4. Vel, kapping har vi allere
de sagt er fy fy! Men det som er enda verre er å kappe den, og fylle opp
kraniet med glassfibersparkel eller gips for å henge dem på veggen. Da er det over og ut, bukken vil
ikke bli bedømt og det edle metallet blir kun ett fjernt ønske som ikke blir real
itet.
Så vær så snill, hold trofeet ditt så clean som mulig før du bedømmer det, så blir dette svære greier.
Unner alle å skyte seg en flott bukk og få medalje på den. Har ikke mange medaljebukker på
samvittigheten selv, men har tabbet meg ut ved to anled
ninger hvor jeg har misset gullet pga
punktene over! Vel, jeg har lært, og jeg har lært på den harde måten! Den en bukken min manglet
2,9 poeng til gull. Hva skjedde? Jo, jeg kappet den, jeg bleket den, jeg tørket den foran en varmevifte
for å få best muli
g effekt av peroksidet i blekeprosessen. Så, vel, jeg kan kun takke meg selv.
Ønsker alle lykke til, og håper disse punktene hjalp i poengsankingen
@jegerbloggen